Yoga

Op veler verzoek en als aanvulling op ons trainingsaanbod zijn we in 2020 gestart met yogalessen. Ideaal voor fanatieke sporters die sneller willen herstellen, of voor wie naast kracht ook wil verbeteren in mobiliteit en (mentale) rust.

Er wordt lesgegeven in diverse yogastijlen. Elke les staat in het teken van een bepaalde stijl en is altijd geschikt voor ieder niveau. Of je nu beginner bent of geoefende yogi, eenieder krijgt passende aanwijzingen, of opties om houdingen uit te proberen van heel makkelijk tot zeer uitdagend.

Hatha Yoga

Hatha yoga is de klassieke yoga vorm, de basis waarop alle andere yogastijlen zijn gebaseerd. In deze les wissel je inspanning en ontspanning steeds af. Die afwisseling van inspanning en ontspanning zorgt voor sneller en beter herstel en resultaat.

De les begint altijd met een rustig moment languit op de mat, daarna volgt een warming-up (zonnegroeten) en dan gaat de les verder met diverse yogahoudingen die je zowel fysiek als mentaal uitdagen en helpen om sterker en leniger te worden. Na het voltooien van de houding, neem je kort rust in een rustgevende houding (+/- 30 seconden) en dan ga je door naar de volgende houding. Aan het einde van de les ga je weer terug naar hoe je begon: languit op de mat voor een laatste ontspanningsoefening. Zie hier een aantal voorbeelden van Hatha Yoga oefeningen:

Yin Yoga

Bij een Yin Yoga les ligt de focus op het soepel houden van met name je pezen, gewrichten en bindweefsel. In plaats van spieren aanspannen is het in deze les de kunst om ze zoveel mogelijk te ontspannen.

Je blijft rond de 3-5 minuten in dezelfde houding, wat zowel mentaal als fysiek een aardige uitdaging kan zijn, maar je uiteindelijk enorm beloont. De meeste houdingen doe je zittend of liggend op de mat.

Zwaartekracht doet het meeste werk voor je, dus je spieren kunnen zich (proberen te) ontspannen. Een goede, diepe, rustige ademhaling helpt je om spanningen los te laten en uiteindelijk ontspanning te vinden. Je zal merken dat je mentaal en fysiek verschillende fases doorgaat. Het effect van een houding merk je vooral wanneer je er weer uitkomt. Betere doorbloeding, een lichter gevoel, meer rust en bewustwording.

Yin is ideaal voor het verkrijgen van soepele spieren en gewrichten, maar helpt ook voor zeer een ontspannen gevoel na de les en een goede nachtrust.

Yin en Yang

In een Yin en Yang les begint de les in Yin vorm, waarin je yogahoudingen 3-5 minuten vasthoudt. De tweede helft van de les wordt energieker, zodat je energiek de mat weer afstapt. In het energieke (Yang) gedeelte van de les bouwen we op naar oefeningen die elkaar opvolgen, in een flow. Denk bijvoorbeeld aan zonnegroeten, balansoefeningen en twists. Een voorbeeld van een Yin en Yang les vind je in deze video:

BoxingYoga™

Voor martial arts beoefenaars, athleten en overige (fanatieke) sporters is een BoxingYoga™ les een geweldige uitdaging en mooie aanvulling op het trainingsregime.

BoxingYoga is ontstaan in Londen, in een boksclub (Total Boxer), vanuit de behoefte aan een methode om vechters sneller en beter te laten herstellen, bewuster te maken van hun bewegingen en techniek. Yoga bleek hier een geweldige oplossing voor, maar dan niet het zweverige soort…

Zodoende heeft de boksschoolhouder samen met een yogadocente, fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers samengewerkt en BoxingYoga ontwikkeld. In deze les worden bokstechnieken gecombineerd met yogahoudingen.

De les bestaat uit 12 rondes en grofweg 4 onderdelen: warming-up, kracht, mobiliteit, cool-down. Zie voor verschillende BoxingYoga video’s ook onze YouTube channel:

Wat heb je nodig in een yoga les?

Matjes en yogablokken hebben wij beschikbaar voor je. Deze liggen voor aanvang van de les al voor je klaar.

Voor een comfortabele yogales raden we je aan het volgende mee te nemen:

  • Comfortabele sportkleding waarin je vrij kan bewegen
  • Indien je een eigen yogamatje hebt, neem deze gerust mee
  • Schone handdoek of een yoga handdoek (met grip)
  • Bidon met water

In de koudere seizoenen raden we ook aan, met name voor tijdens de eindontspanning, om warm te blijven:

  • Een fleecedeken
  • Sokken
  • Trui/sweater

Inschrijven

Schrijf je in als lid en volg deze leuke training, of boek een gratis proefles.

Lesrooster